De termen burn-out en stress komen steeds meer voor in deze eeuw. Niet geheel toevallig gaat deze ontwikkeling gepaard met de opkomst van sociale media. Word je druk in je hoofd van al dat digitale gedoe en kan je brein wel wat rust gebruiken? je zou bijna vergeten dat er nog een offline leven is. Plak die smartphone achter het behang en geniet van kleine dingen in de echte wereld!

Antidepressiva

Misschien heb je al een gesprek met een psycholoog gehad, of je online laten adviseren door deskundigen over je rusteloosheid of hulpmiddelen om je stress te verminderen. Een burn-out zit deels opgesloten in je karakter, maar externe factoren kunnen het stressgevoel verergeren. Werk is een bekende, maar ook het overschot aan informatie dat we de hele dag tot ons nemen. Zoals nieuws en actualiteiten waar we niks aan kunnen veranderen, maar die we wel moeten verwerken.

Hobby’s: van knutselen tot fotograferen

Je zit misschien tijdelijk thuis, maar daarmee verdwijnt dat gevoel van spanning, angst of verdriet niet. Als het brein niks te doen heeft, gaat het rottigheid verzinnen. Nare gedachten die je dieper in de put slepen. Neem een inspirerende hobby. Knutselen, hout bewerken, muziek maken, het zijn stuk voor stuk activiteiten die voor afleiding zorgen en waarvan je ook resultaat ziet. Een zelfgeschreven song, een eigenhandig getimmerd tafeltje of een gekleid beeldje bezorgen je een tevreden gevoel. Het is de kunst daar vooral zelf van te genieten, en het niet meteen te delen op die sociale media.

Smartphone ’s avonds uit

De avond is er veelal om tot rust te komen en de hersenen niet onnodig te laten kraken. Vermijd nieuws en actualiteit en zet een ontspannende serie aan. Het tijdloze Friends is een populaire tip, maar een favoriete oude film geeft ook een relaxt en vertrouwd gevoel. Zet je smartphone uit, je leest morgen wel weer dat Pietje op vakantie is of dat Lotje een nieuwe selfie heeft gepost. Beter nog: hef je accounts op, of strip ze van alle overbodige vrienden en kanalen om alleen nog relevante prikkels tot je te nemen.

De romantiek van geluidsdragers

Onze muziekbeleving is in negatief opzicht veranderd. Millennials denken zelfs dat muziek gratis is en vergeten dat het maken van een plaat vaak bakken met geld kost. Schaf muziek op LP aan, leg ze op een (tweedehands?) draaitafel en geniet op de oer-manier van je favoriete artiesten. Lees in de albumhoes of pak er een biografie bij, en kom erachter dat je niet de enige bent die terugverlangt naar het analoge leven: ook veel nieuwe platen worden tegenwoordig weer old school op band en dus niet digitaal vastgelegd.

Hang naar vroeger

We zeggen niet dat alles in vervlogen tijden beter was, maar die massale hang naar vroeger komt niet nergens vandaan. Als je ziet dat zelfs pubers weer nieuwsgierig zijn naar de oorsprong – zie ze in de weer met polaroidcamera’s, ouderwetse bordspellen en zelfs cassettebandjes – besef je dat je je prima vermaakt zonder moderne gadgets.